Onderhoud

Het is geen rocket science. Hoe beter je voor je Big Green Egg zorgt, hoe langer hij meegaat en mooi blijft. Alleen, hoe doe je dat? Peter Bootsma, Big Green Egg expert van het eerste (v)uur,legt het per onderdeel uit.

BASE
De buitenkant van de base maak je af en toe (ik doe dat wat vaker omdat ik mijn EGG bijna dagelijks gebruik) schoon met een sopje met wat groene zeep. Het gaat het makkelijkst als je EGG nog een beetje warm is.

DOME
De binnenkant onderhoudt je door er af en toe een staalborstel doorheen te halen.

GIETIJZEREN MARGRIETSCHIJF
Gebruik je je Big Green Egg voor de eerste keer? Laat de margrietschijf dan goed inbranden. Doe je dit niet, dan kan de schijf vuil aantrekken. Inbranden doe je zo: Zet je EGG op 180/200 graden en plaats de margrietschijf in je EGG voor een uurtje.Je plaatst de keramische dop op je EGG (hierdoor zal de temperatuur teruglopen maar dit is geen
probleem). Het gietijzer is nu verkleurd. Is de schijf afgekoeld? Dan wrijf je hem goed in met Crisco of plantaardige olie (zoals arachide). Dit noem je seasonen. Breng intussen de temperatuur weer terug naar 180/200 graden en plaats de margrietschijf weer in de EGG en plaats de keramische dop op je EGG. Sluit de luchtregelaar, en laat tijdens het afkoelen van de EGG, de margrietschijf een uur inbranden.Herhaal het inbranden zo’n 1 of 2 keer per jaar. Wat ook een goede tip is dat je de gietijzeren
margrietschijf na het koken vervangt door de keramische dop, zo blijft jouw margrietschijf nog mooier.

convEGGtor
De convEGGtor is zo ontworpen dat hij voor een goede luchtstroom en uitstekende warmtegeleiding zorgt. En omdat hij alleen indirecte warmte doorlaat, transformeert hij je EGG in een volwaardige buitenoven. Wil je voorkomen dat hij vies wordt tijdens het koken? Zet dan een druipbak op je convEGGtor. Ben je die vergeten? Geen probleem. Stook je Big Green Egg op naar 250 graden en hij brandt vanzelf schoon. Komt er geen rook meer uit je margrietschijf? Dat is ie schoon genoeg. Mocht je hem
direct schoon willen maken? Dit kan ook met een borstel.

RVS ROOSTER
Het rooster kun je het makkelijkst schoonmaken als het nog warm is. Een staalborstel is daarvoor het beste gereedschap. Daarna wrijf je het nog even na met een prop papier. Zelf berg ik mijn EGG altijd meteen op na gebruik (dan heb ik namelijk geen zin in dit klusje). Zet ik hem de volgende keer weer aan, dan maak ik het rooster schoon zodra het warm begint te worden. Het is zo gebeurd en het EGG’t een stuk lekkerder zonder oude (vlees)restjes op het rooster

GIETIJZER ROOSTER
Gietijzer is een prachtig en loeisterk materiaal, maar het is ook broos. Dat betekent dat het op regelmatige basis wat extra aandacht nodig heeft. Los van het schoonmaken (dat doe je net als bij het RVS rooster) moet je het ook seasonen en inbranden. Bij de gietijzeren margrietschijf heb ik precies beschreven hoe je dat doet. Gebruik ook altijd een gridlifter als je het rooster in je EGG plaatst. Dit is om te voorkomen dat je per ongeluk het loodzware rooster laat vallen op je vuurring en deze barst door de klap.
Laat het rooster altijd rustig opwarmen in je Big Green Egg (dus plaats hem niet in een hele hete EGG) om scheurtjes te voorkomen door het enorme en plotselinge temperatuurverschil. Laat het gietijzeren grillrooster dus alvast opwarmen tijdens het
opwarmen van je EGG. Zo krijgt het gietijzer minder te verduren.

THERMOMETER
Om ervoor te zorgen dat je thermometer zijn werk goed blijft doen (oftewel, de juiste temperatuur blijft aangeven) demonteer je hem van de dome. Zet een pannetje met kokend water op, leg er een schuimspaan op en steek de dome door een gaatje. De thermometer moet dan op 100 graden Celcius staan. Is dat niet het geval?  Verstel hem dan met een stelmoer aan de achterkant naar 100 graden. Daarna hang je de thermometer in een bakje ijswater (water met ijsblokjes). Na een paar minuten hang je hem weer in het kokende water. Als het goed is, loopt hij nu vanzelf weer op naar 100 graden .

SCHARNIER
De scharnier is van staal en dat heeft het voordeel dat het met het keramiek meebeweegt. Maar daardoor heeft het ook de neiging om uit te zetten of juist te krimpen bij een temperatuurverandering. Dat houdt in dat je de scharnier af en toe moet nalopen en opnieuw vastzetten. Kijk dan ook meteen of de band niet gezakt is. Is dit wel het geval, stel hem dan opnieuw (in de manual lees je precies hoe je dat doet). De hitte zorgt ervoor dat de draaipunten van je scharnier schraal worden, daardoor krijg je wrijving en kunnen de bouten losser komen te zitten. Nu je toch bezig bent,haal dan ook even een sopje over je staalwerk.

Dat houdt in dat je de scharnier af en toe moet nalopen en opnieuw vastzetten. Kijk dan ook meteen of de band niet gezakt is. Is dit wel het geval, stel hem dan opnieuw (in de manual lees je precies hoe je dat doet). De hitte zorgt ervoor dat de draaipunten van je scharnier schraal worden, daardoor krijg je wrijving en kunnen de bouten losser komen te zitten. Nu je toch bezig bent,haal dan ook even een sopje over je staalwerk.

ONDERSTEL
Verplaats je je Big Green Egg regelmatig? Dan kunnen bouten en moeren los trillen.
Controleer ze om de zoveel tijd. En af en toe een sopje met groene zeep is ook goed voor het onderstel. Het ziet er ook een stuk beter uit trouwens.


VILT
Het vilt in je Big Green Egg heeft twee functies: het dempt en voorkomt dus schade als je je EGG dichtdoet, maar het maakt hem ook luchtdicht. Als het vilt te hard wordt, dan doet het zijn werk niet meer. Tijd om het te vervangen dus: haal het eraf, schraap het keramiek wat eronder zit goed schoon met een scherp mes of plamuurmes en ontvet de randen. Je kunt nu een nieuwe band met vilt aanbrengen. Het is het beste om het met de deksel dicht 24 uur met rust te laten. Lang genoeg gewacht? Stook je BigGreen Egg rustig op om de lijmlaag goed te laten hechten aan het keramiek. Je vervangt het vilt ongeveer 1 keer in de 2 jaar.

WIT STOKEN?
Ik ruim nog even een misverstand uit de weg. Je hoort wel eens EGG’ers zeggen dat ze hun Big Green Egg wit stoken of schoonbranden. Dat doen ze door gedurende lange tijd extreem hoge temperaturen op hun EGG los te laten. Maar hoe vaker je de Big Green Egg gebruikt, hoe zwarter die nou eenmaal wordt. Mooie bijkomstigheid: hij wordt ook steeds prettiger en stabieler. En dat is lijkt mij als Big Green Egg fanaat toch het allerbelangrijkste.

Alles rustig nalezen of afdrukken? Download de pdf-file: BigGreenEgg_NL_OnderhoudAdvies

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.